Porvoon Naislaulajien alkutaival

 

Kun Porvoon Naislaulajat Porvoon karjalaisten naisten toimesta perustettiin vuonna 1949, ei kaupungissa ollut vielä naiskuoroa, vaikka kuoroja muutoin olikin kymmenkunta. Ajatuksia naiskuoron perustamisesta oli jo 1930-luvun puolella, mutta asian toteuttaminen siirtyi sota-ajan yli. Vanhat sanomalehtitiedot viittaavat siihen, että Porvoossa oli ilmeisesti toiminut ’Suomalainen naiskööri’ kuitenkin jo vuosisadan vaihteessa. 

Perustavassa kokouksessa 10. helmikuuta 1949 oli läsnä kymmenkunta naislaulajaa. Kuoron puheenjohtajaksi kutsuttiin Tyyne Ojanen (II sopraano), joka oli alusta alkaen toiminnan organisoija ja innostaja. Hän toimi kuoron puheenjohtajana 20 vuoden ajan. Kuoron ensimmäisenä taiteellisena johtajana toimi viidentoista ensimmäisen vuoden ajan pianisti, laulunopettaja Marja Viikkala.     

 

Porvoon Naislaulajien taiteelliset johtajat:

Marja Viikkala 1949–65

Liisa Gaggl (Kasonen) 1966–67

Maria Kahilakoski 1968–69

Yvonne Lindberg-Salonen 1970–79

Raimo Liimatainen 1980–82

Arja Tiittanen 1983–86

Lasse Söderström 1987–1990

Kirsi Vaalio 1991

Yrjö Lehikoinen 1992–94

Hely Raitoo 1995–96

Terhi Lehtovaara (Airola) 1997–2001

Päivi Bonde-Jensen 2001–

           

Kuoron ensimmäinen esiintyminen oli Seurahuoneella Porvoon Mieslaulajien vappumatineassa vuonna 1950. Ensimmäinen oma konsertti, ’Musiikki-ilta’,  pidettiin Porvoon Lyseossa 10.5.1950. Uusimaa-lehti uutisoi tilaisuutta mm. näin: ”Äänet soivat kaikissa äänissä tasasuhtaisina, siten antaen onnistuneen kuvan siitä, että kuoron jokainen jäsen osaa laulaa niin kuin kuorossa tuleekin – ei itseään tehostaen vaan toinen toistaan tukien ja täydentäen.” Kuoron toimintakertomuksessa ensimmäiseltä täydeltä toimintavuodelta 1950 todettiin laulajasiskojen määräksi 21.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä on kuva Porvoon Naislaulajien ensimmäisen konsertin ohjelmasta. Alkuvuosina konsertit koostuivat usein kuoroesityksistä, yksinlauluista ja pianosooloista.  

Kuoron viisivuotisjuhlakonsertti oli alkuvuosien huipentuma. Se pidettiin suomalaisessa kansakoulussa marraskuun lopulla 1954. Kuoro esitti kaikkiaan 13 teosta. Alla kuva Porvoon Naislaulajista viisivuotisjuhlakonsertissaan. Keskellä kuoron johtaja Marja Viikkala.

 

 

Vähitellen kuoron toiminta vakiintui, monipuolistui ja ohjelmisto laajeni. Kohta perustamisen jälkeen kuoro liittyi muutama vuosi aikaisemmin, 1945 perustettuun Suomen Naiskuoroliittoon. Sen kautta saatiin lukuisia naiskuorolle sovitettuja lauluja. Teokset olivat aluksi suurelta osin kansalauluja sekä hengellisiä ja isänmaallisia laulelmia, jopa laajempiakin teoksia. Kuoro on myös osallistunut aktiivisesti naiskuoropäiviin sekä Sulasolin Laulu- ja soittojuhliin. Yhteistoiminta muiden kuorojen kanssa oli heti alusta alkaen vilkasta. Vierailtiin konsertoimassa muilla paikkakunnilla ja vastaavasti kutsuttiin muita kuoroja Porvooseen esiintymään. Ensimmäisten toimintavuosiensa aikana kuoro vakiinnutti asemansa ja toimintansa kattamaan omat konsertit, esiintymiset hyväntekeväisyys- ja muissa yleishyödyllisissä tilaisuuksissa ja paikallisissa kulttuuritapahtumissa. 

 

 

Yllä olevassa kuvassa on kuoro 10-vuosijuhlakonsertissaan vuonna 1959. ”Ilta oli taiteellisessa mielessä kuoron onnellisin. Rohkenemme toivottaa kuorolle uusia voittoja musiikin mittaamattomassa maailmassa”, päätti konserttiarvostelunsa lehtori Tuomo Heikura Uusimaa-lehdessä 24.11.1959. 

 

Lähde: Itkonen, Tea (toim.) 2009. Porvoon Naislaulajat 1949-2009. Porvoon Naislaulajat ry. Kuoron 60-vuotishistoriikki.